Search Results for "mate"

Søker...

Ingen resultater
Byggestrøm, Klima

Kondensavfukter eller rotasjonsavfukter – hva bør du bruke?

Luftavfuktere er essensielle verktøy for å bygge tørt. Det eksisterer likevel mye forvirring rundt hvilke avfuktere som passer til hvilke formål. Velger du feil, risikerer du i verste fall å lukke et fuktig bygg.

Trotec avfukter

Du finner flere ulike typer avfuktere på markedet, men her ser vi på to av de vanligste: kondensavfuktere og rotasjonsavfuktere.

Kondensavfukter

Under de rette temperaturforholdene, er kondensavfukteren en enkel og billig måte å avfukte et bygg på. Den er enkel å installere og passer perfekt for litt grovere avfuktingsjobber, som i starten av et byggeprosjekt eller i nødssituasjoner (for eksempel vannlekkasjer) hvor du trenger umiddelbar avfukting. Kondensavfukteren følger nesten samme prinsipp som et kjøleskap. Luften trekkes inn i avfukteren og fryses fast på elementet. Deretter tiner vannet og renner ut i en beholder. Annet enn å tømme beholderen krever ikke avfukteren særlig tilsyn. Om bygget er svært fuktig og du opplever at beholderen må tømmes ofte, kan du benytte en slange til å lede vannet til et avløp.

Temperatur og ytelse

Det finnes kondensavfuktere som fungerer i temperaturer mellom 0°C og 15°C. Likevel – de fleste fungerer best i temperaturer over 15°C. Det er noe du bør tenke på når du velger modell ettersom avfukteren kan kreve at du temperaturstyrer arbeidsområdet. Kort oppsummert: Enkel og kjapp å sette opp – ingen omfattende installasjonsjobb og kan tas i bruk umiddelbart

  • Relativt billig – koster omtrent halvparten av hva en rotasjonsavfukter koster
  • Kan fungere i temperaturer mellom 0°C og 15°C, men er som regel best egnet i temperaturer over 15°C
  • Perfekt til grovere avfuktingsarbeid eller nødssituasjoner

Litt for mange fremmedord? Sjekk ut vår ordliste som tar for seg ord innen elektroteknikkbransjen!

Rotasjonsavfukter

Rotasjonsavfuktere har et litt mer komplisert prinsipp enn kondensavfukteren. I selve avfukteren finner du en sentrifuge med silicagel som absorberer fukten. Deretter blåses fukten gjennom et filter, som avleveres som vanndamp ut av bygget. Disse avfukterne har gjerne avansert styringselektronikk og kan brukes sammen med en hygrostat for å kontrollere luftfuktigheten. Derfor er rotasjonsavfukteren perfekt under kritiske faser av byggeprosjektet, hvor du må være helt sikker på at den relative fuktigheten ikke overstiger akseptabelt nivå. Det er viktig å alltid bruke avfukter under innredningsarbeid, isolering og lignende.

Temperatur og ytelse

De fleste rotasjonsavfuktere takler både minsugrader og plussgrader og kan brukes i alt fra fryserom til byggeprosjekter i sommervarmen. Siden avfukteren fungerer i omtrent alle temperaturer, passer den utmerket til å avfukte lukkede rom/bygg med ventilasjon. Kort oppsummert:

  • Bruker mer avansert elektronikk og er som regel litt dyrere enn en kondensavfukter
  • Fungerer i både minus- og plussgrader
  • Perfekt til avfuktingsjobber i ventilerte, lukkede rom
  • Kan kobles med hygrostat for å kontrollere luftfuktigheten

Hvor kraftig bør avfukteren være?

Avfukterne kommer med en rekke teknisk informasjon. For å få en pekepinn på hvor kraftig avfukter du trenger, kan du undersøke hvor mange kubikkmeter arbeidsområdet er og dele det på to. Svaret du får vil gi deg et anslag på hvilket luftvolum avfukteren bør takle (angis i kubikkmeter per time – m³/t) . Dette er som sagt ikke eksakt vitenskap. Hvis du er usikker, anbefaler vi at du forhører deg med en leverandør slik at du velger rett produkt til jobben.