Search Results for "mate"

Søker...

Ingen resultater
Aggregater

Service på strømaggregat: 8 ting du kan gjøre selv

Følger du servicehåndboken og våger å få nevene skitne, kan du unngå at aggregatet svikter når du trenger det som mest. Enkelte ting er best å overlate til serviceteknikeren. Likevel er det greit å kunne forlenge serviceintervallene på egen hånd, spesielt når det kan gjøres ved hjelp av noen enkle grep.

service strømaggregat

Her er åtte ting som du kan gjøre (nesten) helt selv:

1. Følg alle punktene i servicehåndboken til gitte intervalltider

Som oftest ligger håndboken på kontoret til innkjøper, men den bør ligge hos deg som er sluttbruker. Tipset er derfor å få tak i servicehåndboken først som sist og følge de anbefalte serviceintervallene. Det er et veldig åpenbart tips, men de fleste synder her og står i fare for å miste både garanti og reklamasjonsrett. Fra og med nå er du ikke en av dem.

2. Sett opp varsler på styringssystemet som gir serviceindikatorer

Nå som du har hentet frem servicehåndboken kan du sjekke hva de ulike varslene betyr og hvordan de aktiveres. Da gjennomfører du bare service når du får beskjed og det faktisk er et behov for det.

3. La kompetent personell bytte olje og filter

Du behøver ikke tilkalle servicetekniker for å bytte olje og filter, men sørg for å overlate ansvaret til noen med kompetanse for å unngå enkle feil. Med kompetanse mener vi minst en viss mekanisk erfaring eller relatert fagbrev.

4. Bland olje i henhold til manualen

«Kan jeg blande to ulike typer oljer?» Det er et spørsmål vi ofte får, og de fleste håper at vi skal svare et rungende ja. Svaret er tja, som oftest kan du det, men vi anbefaler at du blander i henhold til – du gjettet riktig – servicehåndboken. Du får ikke bedre olje enn den dårligste du heller på, men gjør du feil, vil leverandøren sjekke at du har fulgt anbefalingene. Følg dem for å være på den sikre siden. Ute etter innsikt i videoform? Sjekk ut vår YouTube-kanal ved å klikke her!

5. Bland kun kompatible frostvæsker

Apropos å blande ting: Frostvæske er ikke like tilgivende som olje, og kan lett koagulere om du blander feil typer. Det fører til at væsken samler seg i klumper og lager propper i kjølesystemet. Sjekk servicehåndboken, og hvis du er usikker, ring serviceteknikeren!

6. Testkjør aggregatet med belastning

På noen installasjoner går aggregatene døgnet rundt, men hos de fleste står aggregatene som ren backup. Der kan de stå – lenge – uten at noen sjekker at de faktisk fungerer slik de skal. Vi anbefaler å starte opp aggregatet månedlig med belastning, altså at det veksles over fra nettdrift til generatordrift. Da får du ikke bare testet aggregatet, men også vedlikeholdt motoren slik at den ikke soter ned.

7. Bruk motorvarmer

Bruker du motorvarmer, sikrer du at motoren starter med en viss grunntemperatur. Det gir raskere og enklere oppstart og ikke minst reduserer du slitasjen på motorkomponenter og mekaniske deler. Å skifte ut deler kan være kostbart, så her er det penger å spare.

8. Ikke glem elektronikken

Det er lett å glemme at aggregatene ikke bare består av motorkomponenter, olje og drivstoff. De fleste aggregater har som regel en hel del elektronikk. Dette er i hovedsak generator og elektrisk styresystem som er utsatt for vibrasjoner. Hvis du har begrenset elektrisk kompetanse, kan det være en god idé å søke ekstern hjelp til å sjekke elektronikken. Det er også vår avsluttende anbefaling: Kjøp serviceavtale på de områdene du selv mangler kompetanse på. Det er fint å kunne gjøre enkelte ting selv, men konsekvensene av bare små feil kan bli svært kostbare. En serviceavtale vil derfor være lønnsomt i mange tilfeller. Toppfoto: Kohler-SDMO.

prat-med-oss-ta-kontakt