Search Results for "mate"

Søker...

Ingen resultater

The Plus – Verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk

Strømstyring til verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk

I de dype skoger ved Magnor, har Vestre AS skapt verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk, The Plus. Da fabrikken skulle planlegges, ble Skaaret AS, et selskap i Satema-gruppen, utfordret til å levere det ypperste innen strømstyring til bygget.

– Da vi bestemte oss for å etablere The Plus, ville vi bygge etter den ypperste standarden for bærekraft. Vi valgte derfor én av de høyeste klassifiseringene som finnes, BREEAM Outstanding. For å klare dette, var det viktig for oss at samarbeidspartnere og underleverandører kom tidlig med i prosessen. Slik fikk de tidlig forståelse for hva vi siktet mot, så de kunne strekke seg lengst mulig, sier Marianne Preus Jacobsen, salg og prosjektleder hos Vestre The Plus.

Vestre er et norsk familieeid selskap som gjennom sine møbler skaper sosiale møteplasser rundt om i hele verden. Selskapet har produsert møbler i over 75 år – fra 1947. Alt som leveres fra Vestre, er tuftet på verdiene design, kvalitet og bærekraft. Sammen med det verdenskjente arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group – BIG i København, har Vestre skapt en helt ny typologi der mennesker, produksjon, teknologi, arkitektur og natur er fullstendig integrert i hverandre.

Det ypperste innen effektiv strømstyring

Energieffektivisering er viktig for å nå bærekraftsmålene fram mot 2030, og i en stor fabrikk som The Plus, er gode strømstyringssystemer et viktig tiltak. Siden Skaaret er ledende innen feltet, fikk selskapet oppgaven med å bistå med den ypperste standarden som er mulig å oppnå. Alt for å sikre at produksjonen skulle bli så energieffektiv som mulig.

– Vestre stilte høye krav. For å levere BREEAM Outstanding, måtte vi derfor strekke oss litt ekstra. Det løste vi blant annet ved å bruke EcoStruxure fra Schneider Electric. Det er systemet vi bruker for å kunne overvåke og måle alt av strømforbruk i sanntid. Systemet sørger for at Vestre hele tiden har all den informasjonen de trenger for å kunne kjøre etter den standarden de er ute etter på fabrikken, sier Ronny Gleditsch, daglig leder hos Skaaret.

Spesialdesign

Hovedleveransen fra Skaaret har vært kompetanse og rådgivning, hovedtavler og design og oppsett av strømskinner i hele bygget.

– I et så stort produksjonsanlegg er det massivt med kabler inn og ut av skapene i bygget. I tillegg er det trangt, så det krever smart design for å få det best mulig. Å skreddersy slike løsninger er imidlertid noe vi har unik kompetanse på å levere, så resultatet er blitt veldig bra, forteller Gleditsch.

Effektiv ressursbruk

Fabrikkbygget på Magnor er Paris-proof og det er valgt det fremste av bærekraftige løsninger som finnes i dag.

– Vi har grønt tak med solceller, 90 % av alt vann blir gjenbrukt, vi har kuttet utslipp med 55 % og energiforbruket med 90 % sammenlignet med andre konvensjonelle fabrikker, forteller Preus Jacobsen.

Det største bidraget fra Skaaret, er at Vestre nå har totalkontroll på alt som har med strømforbruk å gjøre – samtidig som CO2-utslipp kan overvåkes og dokumenteres i forhold til bærekraftaspektet.

– The Plus er virkelig energieffektivitet i praksis. For med full produksjon, er fortsatt strømtrekket veldig lavt. Det bærekraftaspektet er noe som alle selskapene i Satema-gruppen setter høyt i vår hverdag, forteller Gleditsch.

Trekker til seg besøkende fra hele verden

Med The Plus, har Vestre satt en ny standard for hvordan en fabrikk kan være bærekraftig og samtidig skape attraktive industriarbeidsplasser. Vestre, og arkitektene bak bygget, har også mottatt en rekke internasjonale priser for sitt banebrytende arbeid. Fabrikken er lys og romslig, med store vindusflater ut mot skogen. Her er det åpne dører for alle som vil titte, og rundt bygget er det turveier, kunst og møteplasser, og Vestres egne møbler er plassert ute i skogen.

– The Plus er åpen for alle. Hit strømmer det på med alt fra lokale skoleklasser til nysgjerrige arkitekter og produsenter. Vi synes det er veldig gøy at fabrikken er blitt en møteplass for folk fra hele verden, og en læringsarena for bærekraft, sier Preus Jacobsen.

«Her var ikke noe ferdigdesignet,

her måtte vi gå inn og designe alt»
 – Ronny Gleditsch, daglig leder hos Skaaret AS